Zwitserland

 

Sinds 3 juli 2004 heeft iedere hond die de grens over gaat een Europees paspoort nodig en is identificatie door middel van een chip verplicht. Eerst was een tatoeage ook nog toegestaan. Maar per 2 juli 2011 is alleen nog een chip toegestaan. Daarnaast moet je hond tegen rabiës (hondsdolheid) zijn ingeënt. Het Zwitsere verantwoordelijke ambt heeft ook een online testje opgesteld dat je hier kunt doen !

Geldigheid rabiësenting

Zwitserland volgt de regels van de EU (zelf geen EU-land). De standaard hervaccinatietermijn van 1 jaar is vervallen.

Vroeger moest je hond ieder jaar tegen rabiës worden ingeënt. Nu is je prik net zolang geldig, als het vaccin werkzaam is (dat kan 3 jaar zijn, de termijn staat in de bijsluiter).
Dus, als je dierenarts een vaccin gebruikt dat langer dan een jaar geldig is, kun je kosten besparen omdat je niet meer ieder jaar naar de dieren­arts hoeft voor een rabiësprik.

Let op: als je hond voor de eerste keer wordt ingeënt, of als je je hond opnieuw laat inenten nadat de oude rabiësinenting is verlopen, mag je pas 21 dagen na de inenting de grens over.

Je dierenarts moet de geldigheidsdatum duidelijk in het hondenpaspoort vermelden. Alleen dan is je vaccinatie ook 3 jaar geldig en voorkom je misverstanden bij een controle.

Honden jonger dan 3 maanden

mogen Zwitserland in en jonge pups hoeven niet gevaccineerd te worden tegen rabiës, maar

  • moeten vergezeld worden door de moeder, van wie het nog afhankelijk is, of
  • de fokker of de eigenaar moet een verklaring opstellen, dat de pup tot aan de reis is opgegroeid op de geboorteplek en niet in contact is geweest met dieren die mogelijk besmet waren met rabiës.

Speciale regels voor honden in de auto

Natuurlijk mag je hond nooit op de voorstoel (ook niet vast). Maar verder gelden er in het Zwitserland geen speciale regels voor het vervoer van je hond in een auto. In Duitsland wel, dus ga je via Duitsland moet je hond een autogordel om.

Verbod bepaalde hondenrassen en bijzondere bepalingen

Voor bepaalde rassen kan er een verbod gelden of aanvullende regels zijn. In Zwitserland is de regelgeving hiervoor per kanton bepaald. Zo moeten de baasjes van American Staffordshire Terriers, Bull Terriers, American Bull Terriers, Staffordshire Terriers, Pit Bull Terriers, American Pit Bull Terriers, Rottweilers en honden die hierop lijken in sommige kantons een speciale cursus gedaan hebben of bewijs hebben dat ze goed opgevoed/getraind zijn. Heb je een dergelijke hond zorg dan dat je weet wat je moet doen in het kanton waar je naartoe gaat.
Wil je weten wat er specifiek voor ieder kanton geldt, dan is hier een PDF met een duidelijk overzicht en voor de beschrijving van alle regels per kanton kun je hier meer lezen op www.tierimrecht.org.

 

Bron: http://www.dogsincluded.nl/