SPANJE

 

 

Sinds 3 juli 2004 heeft iedere hond die de grens over gaat een Europees paspoort nodig en is identificatie door middel van een chip verplicht. Eerst was een tatoeage ook nog toegestaan. Maar per 2 juli 2011 is alleen nog een chip toegestaan. Daarnaast moet je hond tegen rabiës (hondsdolheid) zijn ingeënt.

Geldigheid rabiësenting

De standaard hervaccinatietermijn van 1 jaar is vervallen. Vroeger moest je hond ieder jaar tegen rabiës worden ingeënt. Nu is je prik net zolang geldig, als het vaccin werkzaam is (dat kan 3 jaar zijn, de termijn staat in de bijsluiter).
Dus, als je dierenarts een vaccin gebruikt dat langer dan een jaar geldig is, kun je kosten besparen omdat je niet meer ieder jaar naar de dierenarts hoeft voor een rabiësprik.

Let op: als je hond voor de eerste keer wordt ingeënt, of als je je hond opnieuw laat inenten nadat de oude rabiësinenting is verlopen, mag je pas 21 dagen na de inenting de grens over.

Je dierenarts moet de geldigheidsdatum duidelijk in het hondenpaspoort vermelden. Alleen dan is je vaccinatie ook 3 jaar geldig en voorkom je misverstanden bij een controle.

Speciale regels voor honden in de auto

In Spanje mag een hond natuurlijk nooit op de voorstoel (ook niet vast). Maar een hond mag ook niet los op de achterbank. Je hond moet dan een gordel om of in een bench. Verder mag je hond wel in de achterbak achter een rek of opvangnet. Voor je hond is de autogordel het veiligst omdat er op deze manier bij een botsing de minste kans op letsel bestaat. In Spanje kun je een boete krijgen als je je hond los in de auto vervoert.

Honden jonger dan 3 maanden

puppies jonger dan 3 maanden plus 3 weken mogen Spanje niet in.

Verbod bepaalde hondenrassen

In Spanje gelden strenge regels voor het hebben van bepaalde hondenrassen. Dit geldt voor de Pitbull Terriër, Staffordshire Bull Terriër, American Staffordshire Terriër, Rottweiler, Dogo Argentino, Fila Brasileiro, Tosa Inu en de Akita Inu. Deze rassen moeten altijd aangelijnd en gemuilkorfd zijn en bovendien moet je een vergunning aanvragen om de grens over te mogen.

Baasjes van stoere honden weten vaak zelf wel dat ze een stoere hond hebben die misschien niet aan de eisen zou kunnen voldoen. Daarom geven wij hieronder extra informatie.

Wij raden iedereen die mogelijk in deze categorie valt dan ook aan onderstaande aanvullende informatie ter harte te nemen:
Bijzondere bepalingen voor "stoere honden"

Reizen met meerdere honden

Als baasje van 5 (of meer) honden moet je er rekening mee houden dat je reis voor de wet- en regelgeving onder de categorie "commercieel verkeer" valt. Instanties gaan ervan uit dat de honden zijn bedoeld voor de verkoop (in het buitenland) en dan gaan er heel andere regels gelden.

Als je binnen de EU reist voor een tentoonstelling of wedstrijd, moet je zorgen dat je valt onder de regeling voor niet-commercieel verkeer van meer dan vijf dieren.

Hiervoor moet je als eigenaar een exportaanvraag indienen bij de NVWA. De NVWA dierenarts komt binnen 24 uur voor vertrek bij je langs, controleert de honden en geeft dan een gezondheidsverklaring en een (Traces) certificaat af dat 4 maanden geldig is.
Er kan dan met die honden 4 maanden lang binnen de EU gereisd worden, zolang de rabiësvaccinaties geldig zijn.

Om te bepalen of er echt sprake is van "niet commercieel verkeer" moet het doel van de reis wel aangetoond worden aan de VWA dierenarts, bijvoorbeeld door een inschrijvingbewijs van de wedstrijd.

 

Bron: http://www.dogsincluded.nl/