Groot-Brittannië

 

De huidige Brexit discussie zorgt voor veel onzekerheid over de invoerregels onder hondenbezitters. Momenteel is het nog steeds zo dat de oude regels gelden. Dat kan veranderen maar daar is nog steeds niets zeker over.

Mocht je met je hond naar Engeland willen en je wilt helemaal zeker zijn dat je altijd kunt gaan, dan adviseren we je om een bloedonderzoek naar de rabiëstiter te laten doen via je dierenarts. Dat is de meest tijdrovende nieuwe regel die - eventueel - van kracht zou kunnen worden. Nogmaals: dat is niet zeker, maar de regering heeft al wel aangekondigd dat dit een van de nieuwe bepalingen zou kunnen zijn. Dat betekent dat ze dan terug gaan naar de regelgeving van een paar jaar geleden. Niets om je zorgen over te maken, maar wel iets wat je kunt regelen om helemaal zeker te zijn dat je niet in het gedrang komt met de nieuwe after-Brexit-regels en je toch je vakantie al wilt plannen.

We blijven uiteraard voor alle hondenbezitters bovenop het nieuws zitten en zullen alle nieuwe regels hier meteen publiceren zodra ze duidelijk zijn. Voor iedereen die nu al wil weten wat de Engelse regering aan aangepaste regels heeft voorbereid: pet-travel-to-europe-after-brexit.

 

Dit geldt momenteel nog steeds voor iedere hond die het Verenigd Koninkrijk in wil

Er gelden nog steeds de gelijke eisen als bij de overige EU landen: tenminste 21 dagen voor vertrek vaccineren tegen rabiës, een chip en een paspoort. De verplichte wormbehandeling blijft bestaan (zie hieronder). Als je van plan bent naar het Verenigd Koninkrijk (Verenigd Koninkrijk = Engeland, Noord-Ierland, Schotland, Wales) of Guernsey en Jersey te reizen, check dan altijd vantevoren de website van DEFRA voor eventuele aanvullingen, wijzigingen en goedgekeurde aanreisroutes. Voor Ierland, Schotland, Wales en de Kanaaleilanden gelden dezelfde regels. Voor Ierland specifiek kun je ook nog kijken op de site van de Ierse Dept. of Agriculture, Food & the Marine.

Geldigheid rabiësenting

De Europese Unie heeft bepaald dat de standaard hervaccinatietermijn van 1 jaar is komen te vervallen.

Vroeger moest je hond ieder jaar tegen rabiës worden ingeënt. Nu is je prik net zolang geldig, als het vaccin werkzaam is (dat kan 3 jaar zijn, de termijn staat in de bijsluiter).
Dus, als je dierenarts een vaccin gebruikt dat langer dan een jaar geldig is, kun je kosten besparen omdat je niet meer ieder jaar naar de dierenarts hoeft voor een rabiësprik.

Let op: als je hond voor de eerste keer wordt ingeënt, of als je je hond opnieuw laat inenten nadat de oude rabiësinenting is verlopen, mag je pas 21 dagen na de inenting de grens over.

Je dierenarts moet de geldigheidsdatum duidelijk in het hondenpaspoort vermelden. Alleen dan is je vaccinatie ook 3 jaar geldig en voorkom je misverstanden bij een controle.

Honden jonger dan 3 maanden

mogen het Verenigd Koninkrijk niet in.

Verbod bepaalde hondenrassen

In het Verenigd Koninkrijk zijn de Pittbull, Japanse Tosa, Dogo Argentino en Fila Brasileiro helaas niet welkom. Het gaat hierbij niet alleen om de rashonden maar ook om alle honden die hierop lijken (kruisingen). Als een hond gevaarlijk/aggressief gedrag vertoont is in het Verenigd Koninkrijk de eigenaar altijd aansprakelijk voor alle schade en wordt de baas niet alleen beboet, maar kan hij ook veroordeeld worden voor het plegen van een strafbaar feit. Er zijn in Engeland veel wetten die huis en haard beschermen tegen honden. Hier kun je alle informatie hierover lezen (engels).

Verplicht ontwormen

Tussen 24 uur en 120 uur (1-5 dagen) voor het moment van aankomst in het VK moet je hond door een dierenarts behandeld worden tegen lintworm (je mag dit niet zelf doen) met Praziquantel. Controleer of je dierenarts de dag en het tijdstip waarop dit is gedaan correct in het paspoort heeft ingevuld, ondertekend en afgestempeld! Vergeet je de wormenkuur (of doe je iets niet goed), dan wordt deze alsnog gedaan aan de grens en moet je hond 24 uur in quarantaine voordat hij het land in mag.

Je mag alleen via goedgekeurde routes het land in

Je mag honden alleen meenemen via de officiële goedgekeurde transportroutes, die wordt gepubliceerd op de website van DEFRA. Je kunt je hond dus bijvoorbeeld (nog steeds) niet meenemen bij een overtocht met een eigen boot. Check altijd de website van de Defra voordat je naar het Verenigd Koninkrijk gaat want er verandert veel in deze routes.

Wil je naar Jersey of Guernsey? Dan kun je via Engeland reizen of ook direct via de goedgekeurde route van St. Malo naar St. Helier. Kijk voor de laatste informatie op de website van de States of Jersey.

Speciale regels voor honden in de auto

In Engeland hechten de mensen aan goede gedragsregels die alles soepeler moeten laten verlopen. Daarvoor hebben ze overzichten opgesteld die ze ′Codes′ noemen. Dat zijn geen wetten, maar gedragscodes zou je kunnen zeggen. Ze zijn niet vrijblijvend, want hou je je er niet aan dan kan je er op aangesproken worden, of als je overlast veroorzaakt kun je ook een boete krijgen. Zo zijn er ook regels voor het meenemen van je hond in een auto. Het doel is (natuurlijk) dat zowel de hond als het baasje als andere weggebruikers veilig blijven. En dat is alleen maar toe te juichen.

Het komt er kort gezegd op neer dat je hond veilig moet blijven in een auto. Hij moet veilig vervoerd worden (vastgemaakt aan een gordel, achter een net of in een bench) en er mogen geen honden in een hete auto achterblijven. Doe je dat niet, kan het zijn dat een verzekering niet uitbetaalt bij een ongeluk of je krijgt een boete als het los vervoeren van je hond het ongeluk heeft veroorzaakt, of als je toch je hond op een warme dag in de auto achterlaat.
Dus, alhoewel het geen wet is, kun je wel voor (nog meer) nare consequenties komen te staan als je je niet aan de regels houdt.

Wil je precies weten hoe het zit, dan kun je hier de regels van de Highway Code vinden. Ben je benieuwd naar alle wetten die er rond honden gelden in de UK dan kun je die hier vinden.

Reizen met meerdere honden

Het maximaal aantal honden dat 1 persoon mee de grens over mag nemen is 5. Uitzonderingen worden gemaakt voor deelname aan shows, tentoonstellingen of sportevenementen. Om dat te regelen kun je contact opnemen met de Department for Environment, Food and Rural Affairs (Defra):
website: DEFRA
telefoonnummer: +44 (0)870 241 1710 (maandag - vrijdag van 8 tot 18.00uur)
email: pettravel@ahvla.gsi.gov.uk

 

Bron: http://www.dogsincluded.nl/