DUITSLAND

 

Sinds 3 juli 2004 heeft iedere hond die de grens over gaat een Europees paspoort nodig en is identificatie door middel van een chip verplicht. Eerst was een tatoeage ook nog toegestaan. Maar per 2 juli 2011 is alleen nog een chip toegestaan. Daarnaast moet je hond tegen rabiës (hondsdolheid) zijn ingeënt.

Geldigheid rabiësenting

De standaard hervaccinatietermijn van 1 jaar is vervallen. Vroeger moest je hond ieder jaar tegen rabiës worden ingeënt. Nu is je prik net zolang geldig, als het vaccin werkzaam is (dat kan 3 jaar zijn, de termijn staat in de bijsluiter).
Dus, als je dierenarts een vaccin gebruikt dat langer dan een jaar geldig is, kun je kosten besparen omdat je niet meer ieder jaar naar de dierenarts hoeft voor een rabiësprik.

Let op: als je hond voor de eerste keer wordt ingeënt, of als je je hond opnieuw laat inenten nadat de oude rabiësinenting is verlopen, mag je pas 21 dagen na de inenting de grens over.

Je dierenarts moet de geldigheidsdatum duidelijk in het hondenpaspoort vermelden. Alleen dan is je vaccinatie ook 3 jaar geldig en voorkom je misverstanden bij een controle.

Honden jonger dan 3 maanden

Dieren jonger dan 3 maanden mogen sinds 29 december 2014 niet meer worden meegenomen naar Duitsland omdat zij nog niet kunnen worden gevaccineerd tegen rabiës. De vaccinatie mag gegeven worden vanaf 12 weken, daarna moet men 21 dagen wachten voor de hond mag worden meegenomen. Pups (en kittens) onder 15 weken kunnen daardoor niet naar Duitsland reizen.

Verbod bepaalde hondenrassen

Het is verboden om in Duitsland met bepaalde gevaarlijke hondenrassen langer dan vier weken te verblijven. Als je hond onder de ’gevaarlijke honden’ regels valt, heb je nog te maken met aanvullende regels zoals o.a. het meenemen van een stamboom. 

Muilkorf verplicht?

Er bestaat geen algemene muilkorf verplichting in Duitsland. De regels hiervoor kunnen per Bundesland of zelfs per gemeente bepaald worden. Als er regels vastgesteld worden voor een muilkorf, gelden die doorgaans slechts voor publieke plaatsen waar veel mensen samenkomen.
In de praktijk komt de uitoefening van de muilkorfplicht in Duitsland zelden voor (voor honden die zich goed gedragen), maar het is wel goed om je van de regels bewust te zijn. Je kunt er hier meer over lezen!.

Voor honden die vallen onder de gevaarlijke rassen regels zijn wel specifieke muilkorf-bepalingen van kracht (zie bovenstaande kopje).

 

Speciale regels voor honden in de auto

In Duitsland mag een hond natuurlijk nooit op de voorstoel (ook niet vast). Maar een hond mag ook niet los op de achterbank. Je hond moet dan een gordel om of in een bench. Verder mag je hond wel in de achterbak achter een rek of opvangnet. Voor je hond is de autogordel het veiligst omdat er op deze manier bij een botsing de minste kans op letsel bestaat. In Duitsland kun je een boete krijgen als je je hond los in de auto vervoert.

 

Bron: http://www.dogsincluded.nl/