BELGIE

 

Sinds 3 juli 2004 heeft iedere hond die de grens over gaat een Europees paspoort nodig en is identificatie door middel van een chip verplicht. Eerst was een tatoeage ook nog toegestaan. Maar per 2 juli 2011 is alleen nog een chip toegestaan. Daarnaast moet je hond tegen rabiës (hondsdolheid) zijn ingeënt.

Geldigheid rabiësenting

De standaard hervaccinatietermijn van 1 jaar is vervallen. Vroeger moest je hond ieder jaar tegen rabiës worden ingeënt. Nu is je prik net zolang geldig, als het vaccin werkzaam is (dat kan 3 jaar zijn, de termijn staat in de bijsluiter).
Dus, als je dierenarts een vaccin gebruikt dat langer dan een jaar geldig is, kun je kosten besparen omdat je niet meer ieder jaar naar de dierenarts hoeft voor een rabiësprik.

Let op: als je hond voor de eerste keer wordt ingeënt, of als je je hond opnieuw laat inenten nadat de oude rabiësinenting is verlopen, mag je pas 21 dagen na de inenting de grens over.

Je dierenarts moet de geldigheidsdatum duidelijk in het hondenpaspoort vermelden. Alleen dan is je vaccinatie ook 3 jaar geldig en voorkom je misverstanden bij een controle.

Honden jonger dan 3 maanden

Dieren jonger dan 3 maanden mogen sinds 29 december 2014 niet meer worden meegenomen naar België omdat zij nog niet kunnen worden gevaccineerd tegen rabiës. De vaccinatie mag gegeven worden vanaf 12 weken, daarna moet men 21 dagen wachten voor de hond mag worden meegenomen. Pups (en kittens) onder 15 weken kunnen daardoor niet naar België reizen.

Verbod bepaalde hondenrassen

Sommige (Europese) landen kennen een verbod op speciale honden­rassen. België niet, hier zijn alle hondenrassen welkom.

Speciale regels voor honden in de auto

Natuurlijk mag je hond nooit op de voorstoel (ook niet vast). Maar verder gelden er in België geen speciale regels voor het vervoer van je hond in een auto.

 

Bron: http://www.dogsincluded.nl/